Samen met wethouder zwerfafval opruimen in Leuth

Dinsdag 07 april 2015

Op woensdag 1 april was Wethouder Sjaak Thijssen voor even een Wijkheld. Hij hielp het eerste Wijkhelden team in de gemeente Groesbeek met het opruimen van zwerfafval in speeltuin de Rollebol in Leuth. De stoere Wijkhelden trotseerden het slechte weer.

Zwerfafval opruimen is leuk

Nadat zowel wethouder Sjaak Thijssen als de Wijkhelden, het Wijkhelden veiligheidshesje aan hadden en een knijper in de hand, kon het opruimen van zwerfafval in speeltuin de Rollebol in Leuth beginnen. Het eerste team uit Groesbeek bestaat uit zes kinderen, waaronder Floris en Indy. Ze vinden het leuk om als Wijkheld zwerfafval op te ruimen.“Het liefst gaan ze iedere dag een ronde lopen” aldus Yolba, een van de begeleiders van het team. “We lopen bijna iedere week een ronde en zijn dan al gauw een uur bezig met het opruimen van zwerfafval.”

Opmerkelijke vondsten

Tijdens het opruimen komen de Wijkhelden niet alleen plastic zakjes en blikjes tegen, maar ook ander zwerfafval. “Ik heb laatst een plastic slipper gevonden,” aldus Floris. Indy voegt toe dat zij een fietsbel heeft gevonden tijdens het opruimen.

Extra spannend door aanwezigheid wethouder

Het opruimen vinden de kinderen altijd leuk, maar opruimen met de wethouder was natuurlijk extra spannend en speciaal. “De komst van de wethouder zien de kinderen als een beloning voor het opruimen van het zwerfafval”, aldus Yolba. Wethouder Sjaak Thijssen: “Zo zorgen we samen voor een schone speeltuin. En we zien meteen resultaat van onze opruimwerkzaamheden. Dat is wel zo fijn!”
De kinderen beloofden de wethouder plechtig vanaf nu niets meer op de grond te gooien. En dat komt mooi uit, want bewustwording van zwerfafval creëren is ook een van de doelen van het project.

Wat doen Wijkhelden?

Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon. De kinderen in groepjes, onder begeleiding van een volwassene en volwassenen alleen of ook in groepen. Door regelmatig een opruimronde te lopen door de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en zorgt er ook voor dat mensen minder snel nieuw afval weggooien in de openbare ruimte.

Een zakcentje voor de kinderen, materiaal en ander

Dar verzorgt alle benodigdheden (knijpers, speciale zwerfafvalzakken en veiligheidshesjes) voor de Wijkhelden. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt.

  • Wist u dat ...
  • Een glazen fles wel 1 miljoen jaar blijft liggen als we het niet opruimen ...