Geschiedenis

De Wijkhelden zijn eind jaren negentig in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg ontstaan. Hier ruimden groepjes jongens en meisjes in zogenaamde ‘Z-teams’ wekelijks zwerfafval op. Dit werd een groot succes. Dukenburg werd een stuk schoner.

BuurtRangers

Het succes bleef niet onopgemerkt en de Gemeente Nijmegen omarmde het initiatief. De naam veranderde in BuurtRangers en voortaan konden jongens en meisjes uit alle stadsdelen van Nijmegen meedoen. En dat deden ze massaal. Honderden BuurtRangers in heel Nijmegen hebben hun steentje bijgedragen aan een schonere leefomgeving.

Het Jeugdjournaal

Ook landelijk bleef de succesvolle aanpak door de Nijmeegse BuurtRangers niet onopgemerkt. Dat is bijvoorbeeld te zien in dit fantastische nieuwsfragment, gemaakt door en uitgezonden in het NOS Jeugdjournaal op zaterdag 9 maart 2013:

Vrienden van de Wijk

Niet veel later ontstond ook een volwassen variant van het project genaamd Vrienden van de Wijk, waarbij veel volwassenen regelmatig een schoonmaakronde door de wijk liepen. Zo groeide deze aanpak van zwerfafval uit tot een niet meer weg te denken project in de gemeente Nijmegen.

Wijkhelden

Het werd tijd voor de volgende stap. De gemeente Nijmegen heeft het project overgedragen aan Dar. Dar rolt het project uit in bijna haar hele verzorgingsgebied: Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen. Bij deze uitdagende stap hoort een nieuwe naam, die zowel de jongens en meisjes als de volwassenen precies noemt wat ze zijn: echte Wijkhelden!

  • Wist u dat ...
  • Het gemiddeld 2 jaar duurt voor een sigarettenpeuk helemaal is vergaan ...