Zwerfafval

We voelen ons het fijnst in een schone en prettige leefomgeving. Waar zwerfafval ligt, is het minder prettig om te wonen en te werken. Bovendien zorgt zwerfafval voor grote problemen in de natuur. Het ligt in bermen langs de weg, in het park in de stad, in het bos verderop en zelfs diep in de oceanen.

Schoon blijft schoon

Zwerfafval verergert zichzelf, zo lijkt het wel. Waar het schoon is, blijft het meestal schoon. Waar het minder schoon is, wordt het steeds minder schoon. Het is daarom van groot belang om geen afval op straat te gooien. Als zwerfafval er toch al ligt, is het belangrijk om dit snel op te ruimen.

Bewust worden

Het meeste zwerfafval ligt op parkeerplaatsen (langs de snelweg), bij treinstations en bij haltes van het openbaar vervoer. Uit onderzoek blijkt dat zwerfafval het meest wordt veroorzaakt door jongeren, verkeersdeelnemers en recreanten. Zij doen dat overigens vaak onbewust.

Dit gedrag is op een paar manieren te beïnvloeden:

  • afvalbakken plaatsen (en op tijd legen),
  • zwerfafval regelmatig samen opruimen (want wat schoon is blijft schoon)

Zelf zwerfafval tegengaan

Een belangrijke methode om zwerfafval tegen te gaan is jouw buurt regelmatig schoonmaken. Daarmee help je niet alleen om kosten te besparen, maar ook verklein je de kans dat er nieuw zwerfafval wordt neergegooid. Wil je ook een bijdrage leveren aan een schone buurt? Alleen of met een team? Meld je dan nu aan als Wijkheld!

Nu aanmelden
  • Wist u dat ...
  • Het gemiddeld 2 jaar duurt voor een sigarettenpeuk helemaal is vergaan ...