Veelgestelde vragen

Wijkheld (vrijwilliger) worden is eenvoudig. Toch blijkt uit ervaring dat er altijd nog vragen zijn. De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben we voor jou op een rij gezet. Staat je vraag er niet tussen, aarzel niet en stel de vraag aan ons met behulp van het contactformulier. Klik hier om naar het contactformulier te gaan.

Algemeen

Ik wil als volwassene zonder kinderen zwerfafval opruimen, kan dat ook?
Ja, dat kan. Je meldt zich op het inschrijfformulier aan als ‘vrijwilliger’ in plaats van begeleider.

Ik wil een team oprichten maar ik heb voorlopig nog maar één kind, kan ik me toch aanmelden?
Ondanks dat we graag teams van minimaal 3 kinderen willen, kunnen we ons voorstellen dat het aantrekken van meerdere kinderen soms tijd kost. Beginnen met 1 kind is geen probleem. We willen je wel vragen je best te doen om op termijn minimaal twee kinderen aan het team toe te voegen.

Wanneer kom het promotieteam een bezoek brengen in mijn gemeente?
Hier vindt je wanneer we in jouw gemeente aanwezig zijn met het promotieteam.

Mogen kinderen ook alleen zwerfafval opruimen?
Nee, vanwege de veiligheid moeten kinderen altijd begeleid worden door minimaal één ouder.

Waarom moet ik gegevens van kinderen die meelopen invullen?
We hebben de contactgegevens van kinderen nodig voor het geval er iets gebeurd tijdens de opruimronde. Bovendien vinden we het belangrijk dat ouders ervan op de hoogte zijn dat hun kind(eren) meedoet met de Wijkhelden. Ook als dit slechts één keer is, om te kijken of het iets voor het kind is.

Aanmelden

Het lukt me niet mezelf aan te melden, wat kan er mis zijn?
Je kunt jezelf pas registeren als je alle gegevens op het aanmeldformulier hebt ingevuld. Als je jouw gegevens hebt ingevuld wordt de ‘aanmeldknop’ groen en kun je op verzenden klikken. Vervolgens ontvang je een e-mail waarmee je jouw inschrijving kunt afronden.

Het kan ook zo zijn, dat je jezelf al hebt ingeschreven. Bovenin in het scherm verschijnt dan een melding (rood), dat uw gegevens al bekend zijn. Je neemt contact met ons op als je deze melding krijgt. Het secretariaat zorgt ervoor dat je jezelf dan opnieuw kunt inschrijven.

Ik heb me per ongeluk als ‘vrijwilliger’ aangemeld terwijl ik begeleider van een team wil worden, hoe kan ik dit veranderen?
Dit kan door een e-mail te sturen aan info@wijk-helden.nl. Het secretariaat haalt jouw foutieve inschrijving uit het systeem, waarna je jezelf opnieuw, dit keer als begeleider, kunt aanmelden.

Materiaal

Hoe kan ik materiaal bestellen?
Als je bent ingelogd kun je vanuit jouw eigen account materiaal bestellen. Het materiaal wordt afgeleverd of je moet het zelf ophalen. Dit is per gemeente verschillend. Kijk bij gemeenten voor de regels die in jouw gemeente gelden.

Ik heb niet genoeg materiaal of er is iets kapot, wat kan ik doen?
Als je bent ingelogd kun je eenvoudig nieuw of vervangend materiaal bestellen.

Zwerfafval(zakken)

Wat doe ik met volle zwerfafvalzakken?
Voor het ophalen of wegbrengen van zwerfafvalzakken zijn per gemeente verschillende regels. Kijk bij gemeenten voor de regels die in jouw gemeente gelden.

De zwerfafvalzak is vol tijdens het opruimen, waar laat ik deze terwijl ik nog bezig ben met opruimen?
Als een zwerfafvalzak vol is en de ronde is nog niet afgelopen, dan kun je de zak dichtbinden en laten staan om hem vervolgens aan het eind van de ronde mee te nemen. Vervolgens zet je de zakken bij het restafval als het restafval bij je wordt ingezameld.

Waarom moet ik het aantal verzamelde zwerfafvalzakken opgeven na iedere loopronde?
Om meerdere redenen is het belangrijk dat het aantal verzamelde zakken wordt geregistreerd. Zo kunnen we bijvoorbeeld bijhouden hoeveel zakken er door de Wijkhelden uit het milieu verwijdert worden. Dar controleert ook steekproefsgewijs of het aantal opgehaalde zwerfafvalzakken wel overeenkomt met de opgave die is gedaan. Zo kan eventueel misbruik van (gratis) zwerfafvalzakken tijdig gesignaleerd worden door de inhoud te controleren op huishoudelijk restafval, wat in de bekende restafvalzak of restafvalcontainer hoort.

Vergoeding

Wanneer ontvangen kinderen de vergoeding?
Binnen de eerste 2 weken van iedere opvolgende kalendermaand vinden de uitbetalingen plaats. De looprondes van bijvoorbeeld de maand april worden dus voor het einde van de eerste helft van mei overgemaakt, op het bij ons bekende bankrekeningnummer van de (hoofd-) begeleider (door feestdagen en in de grote vakantie kan het een paar dagen later zijn). Het is dus belangrijk om uiterlijk aan het einde van iedere maand de looprondes te registreren. Het is nog beter om dit na iedere loopronde te doen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Mocht je door omstandigheden (vakantie of ziekte etc.) er een keer niet aan zijn toegekomen, dan verschuift de uitbetaling automatisch naar de eerste week van de opvolgende maand. In verband met de zomervakantie worden de looprondes van juli en augustus bij elkaar opgeteld en in de eerste week van september uitbetaald.

Mag ik de jongens en meisjes wat extra’s geven?
Natuurlijk kun je tijdens een loopronde een keer trakteren op een snoepje of een ijsje. Toch is het beter om hier terughoudend in te zijn. De vergoeding van de gemeente en de uitjes prikkelen de kinderen voldoende om zwerfafval op te ruimen. Als je structureel iets extra’s geeft kunnen andere teams zich ook gepasseerd voelen.

Een buurkind wil ook een keer meelopen, kan ik hem ook de vergoeding geven?
Alleen jongens en meisjes die zijn aangemeld op de website kunnen meelopen en een vergoeding ontvangen. Je kunt het buurkind en keer mee laten lopen. Als het buurkind het leuk vindt, dan kun je hem of haar via de website definitief aanmelden en de eerste loopronde alsnog registreren.

  • Wist u dat ...
  • Een glazen fles wel 1 miljoen jaar blijft liggen als we het niet opruimen ...