Informatie voor gemeenten

 

De Wijkhelden zijn een sympathieke én effectieve manier voor gemeenten om zwerfafval aan te pakken. In dit project lopen kinderen uit groep 3 tot en met 8, én volwassen vrijwilligers wekelijks een opruimronde om zwerfafval op te ruimen in hun buurt. Dat is goed voor de deelnemers én goed voor de wijk. In principe kan elke gemeente in Nederland zijn eigen Wijkhelden-project starten. Hoe dat werkt en wat daar bij komt kijken? Dat lees je op deze pagina.

Waarom Wijkhelden?
Het eenvoudigste antwoord is: omdat het werkt! Waar de Wijkhelden zijn, vermindert het zwerfafval. En niet één keer, maar elke week opnieuw. Wijkhelden is een zwerfafvalproject dat motiveert om structureel elke week opruimrondes te lopen, het hele jaar door. Dat komt door de goede voorwaarden die we scheppen, maar zeker ook door de beloning die ervoor zorgt dat kinderen gemotiveerd raken én blijven. Bovendien leren kinderen op deze manier al op jonge leeftijd over zwerfafval en wat daar aan te doen is. Zo zijn de Wijkhelden een ideaal, gemakkelijk en heel solide alternatief voor alle losse initiatieven die er in jouw gemeente zijn.

floepertjeafbeeldingfloepertjefloepertjefloepertje
afbeeldingfloepertjefloepertjefloepertje

Wie worden er Wijkhelden?
De Wijkhelden zijn de inwoners van de gemeente. Het zijn de kinderen uit groep 3 tot en met 8 die (voor een kleine vergoeding, doorgaans € 2,50 per gelopen ronde) er elke week op uit trekken om afval op te ruimen. Maar ook de volwassenen die hun avondwandeling of hun blokje-om lopen met een grijper en een afvalzak. Het zijn de mensen die zich inzetten voor hun leefomgeving en daarom met recht echte Wijkhelden zijn!

Kies jouw gemeente