Veelgestelde vragen

Hoe word ik Wijkheld?
Je meld je aan als Wijkheld via het inschrijfformulier. Als je deze hebt ingevuld en verstuurd ontvang je een bevestigingsmail. In de bevestigingsmail bevestig je je inschrijving. Je kan nu inloggen via de website met de door jou ingevoerde inloggegevens. Daarna kan je kinderen en volwassen aan je account/team toevoegen. Ook materiaal voor het ophalen van zwerfafval bestel je via je account. Je kan je inschrijven als Wijkheld vanaf het jaar dat je 18 jaar (of ouder) bent geworden.
Vanaf welke leeftijd mogen kinderen meedoen?
Kinderen in groep 3 tot en met groep 8 mogen meedoen en verdienen er een zakcentje mee. Dat is de leeftijd van 5 tot ongeveer 11 jaar. De leeftijd is hierin leidend. Voorbeeld: Ben je een jonge leerling en zit je al op de middelbare school, maar ben je wél nog 11 jaar? Dan kun je gewoon meedoen.
Welk materiaal is er voor Wijkhelden?
We hebben voor Wijkhelden speciaal materiaal om het zwerfafval op te ruimen. Dit is een reflecterend veiligheidshesje, een knijper, een emmer voor de meisjes en jongens en zwerfafvalzakken.
Kan ik ook zonder kinderen zwerfafval opruimen?
Ja. Als je na het inschrijven geen kinderen aan je account toevoegt ben je geregistreerd als vrijwilliger en kan je ook zonder kinderen zwerfafval opruimen.
Kan ik ook met een groep volwassenen zwerfafval opruimen?
Ja. Na het voltooien van je inschrijving kun je ook ‘collega-vrijwilligers’ toevoegen en een team vormen. Zij kunnen zich ook zelfstandig inschrijven.
Zijn volwassenen ook verplicht looprondes en zakken te registreren?
Nee, die verplichting geldt alleen voor teams met kinderen. Vergeet echter niet om minimaal 1 keer per jaar in te loggen. In verband met de privacywetgeving wordt je automatisch uitgeschreven als je langer dan 12 maanden niet hebt ingelogd.
Mogen kinderen ook alleen zwerfafval opruimen?
Nee, vanwege de veiligheid moeten kinderen altijd begeleid worden door minimaal één volwassene.
Hoeveel kinderen mogen er in mijn team?
Daar is geen maximum voor. Wel geldt dat er per vijf kinderen een begeleider is ingeschreven. Een team met vijftien kinderen heeft dus minimaal twee hulpbegeleiders.
Hoe krijg ik materiaal om mee op te ruimen?
Als je bent ingelogd kun je vanuit jouw eigen account materiaal bestellen. Het materiaal wordt op jouw adres afgeleverd of je haalt het zelf op. Dit is per gemeente verschillend. Kijk hiervoor bij jouw gemeente.
Hoe vaak en waar moet ik zwerfafval opruimen?
Dat mag je zelf weten. Daar is niks in verplicht. Je kan een opschoonronde starten vanuit huis om zo je eigen buurt schoonhouden. Maar dit mag ook ergens anders. Blijf wel in je eigen gemeente.
Krijgen kinderen voor iedere gelopen ronde een zakcentje?
Nee. Kinderen krijgen maximaal een keer per week het zakcentje. Dus als je twee rondes hebt gelopen in één week, krijg je een keer het zakcentje. De week loopt van maandag tot en met zondag.
Hoe krijgen kinderen hun beloning voor het ophalen van zwerfafval?
Wanneer je een ronde gelopen hebt, registreer je deze ronde in je account onder looprondes. Dit kan makkelijk door de datum in te voeren en aan te vinken welke kinderen uit jouw team er die datum meegelopen hebben. Ook geef je aan hoeveel zwerfafvalzakken jullie hebben gevuld die dag. Looprondes kunnen tot en met de tweede zondag van de opvolgende maand worden geregistreerd. In de tweede helft van de opvolgende maand wordt de loopronde vergoeding overgeschreven naar het bij ons bekende rekeningnummer (IBAN) van de begeleider. Als je na de tweede zondag van de opvolgende maand een loopronde niet geregistreerd hebt vervalt het recht op vergoeding. Het meest verstandige is dan ook om direct na iedere loopronde te registreren. Zo weet je zeker dat je altijd op tijd bent.
Waarom doet mijn gemeente niet mee?
Kan jij je niet aanmelden als Wijkheld omdat jouw gemeente er niet tussen staat? Dan doet jouw gemeente niet mee met Wijkhelden. Misschien heeft jouw gemeente een andere manier om zwerfafval op te ruimen. Vraag dit na bij jouw gemeente.
Kan ik zwerfafvalzakken naar de milieustraat brengen?
Breng je zwerfafvalzakken niet naar de milieustraat. Want dan moet je ervoor betalen.
Wat doe ik met mijn zwerfafvalzakken?
Dit verschilt per gemeente. Ga in het hoofdmenu naar het kopje ‘gemeente’ en kies jouw gemeente. Onder het kopje ‘bestellen en ophalen’ leggen we uit hoe het ophalen van de zwerfafvalzakken in jouw gemeente werkt.
Hoe oud moet ik zijn om een Wijkheld-account aan te maken?
Om een account aan te maken, moet je 18 jaar en ouder zijn. Vervolgens kun je in jouw eigen account een team samenstellen en daar de deelnemende jongeren toevoegen.

Kies jouw gemeente